Godaste lussekatterna någonsin!

Jag bakar lussekatter varje år, alltid med förhoppnigen att de ska bli lika goda som lussebullgudinnan Carinas, men aldrig får jag till det trots att jag följer hennes recept till punkt och pricka. I år improviserade jag en massa och hoppsan - jag lyckades! De smälter nästan bort i munnen...

Med riskt för att tråka ut mer mina recept så känner jag att det vore oschysst att inte dela med mig av detta:

50 g jäst
1 tsk salt
1 g saffran
2 dl socker
14 dl mjöl
4 dl flytande margarin (Culinesse)
5 dl sojamjölk

Smält ihop mjölk och smör till degspad och värm till lite varmare än fingertemperatur. Slå degspadet över den smulade jästen och lös upp den. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Blanda ihop torra och blöta ingredienser och knåda en stunde med visp och degkrokar. Lå jäsa en timme eller så. Knåda degen och skär upp ca 25 jämnstora bitar (det blir ganska stora bullar). Forma lussekatter och lägg dem på en oljad plåt. Låt jäsa en halvtimme eller så. Prega i roussin å pinsla pou litta egg. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Låt sedan bullarna göra dig hög på jullycka. Försök att inte äta alla på en gång, för då får man ont i magen.

Kommentarer
Postat av: Måns Gullberg

Ju fler barn man har desto bättre blir man på att laga mat, det är min teori!

2010-12-01 @ 14:47:35
URL: http://www.mansgullberg.com
Postat av: Sanja

Var hittar du saffran någonstans? Och vad heter det på grekiska? Ska testa ditt recept :-)

2010-12-01 @ 15:08:07
Postat av: Anna

Annars brukar riven mandelmassa och kesella göra succé i degen :)

2010-12-01 @ 15:21:36
Postat av: Rebecka Nord

JAG MÅSTE KÖPA EN UUUUUUUUUGN!!!!!!

2010-12-01 @ 17:30:21
Postat av: Jo

Måns: Intressant teori... XD



Sanja: Ordentlig saffran får jag skickad från Sverige.Den grekiska som går att finna i supermarkets å Apotek är smaklös... Lycka till :)!



Anna: Intressant! Gillar dock inte mandelmassa... och kesella hittar jag nog inte här tyvärr...



Rebecka: Jaaaaaaaaaaa!



2010-12-02 @ 09:00:32
Postat av: Anna

Jo: Ja, kom på det sen. Inte lika smidigt att skicka kesella över halva Europa, kanske :) Jag är mer nyfiken på hur du får dem att jäsa, har letat förgäves efter färsk jäst på Pappou och Marinopoulos där vi bor under sommarhalvåret.

2010-12-02 @ 10:43:46
Postat av: Jo

Anna: Ja, den lär inte vara så fräsch när den kommer fram ;). Jag har nog ätit fem lussebullar bara idag, och små är de inte. jag kan inte sluta! Angående jäst så kan jag hjälpa dig! Den säljs i lösvikt inne på begarierna. På grekiska heter det μαγιά, vilket uttalas maja, med betoningen på sista a:et. Jästen är precis likadan som den vi har i Sverige, typ Kronjäst. Hoppas du hittar nästa gång!

2010-12-02 @ 11:09:22
URL: http://johannagullberg.blogg.se/
Postat av: Caroline

Kesella är bara varumärket, det heter kvarg egentligen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarg och ett ansolut maste i lussekatter ;)



Det finns en turkisk översättning pa wiki sa det existerar iallafall i regionen :-)

2010-12-02 @ 11:23:27
Postat av: Jo

Caroline: De är generellt ganska dåliga på saker som kesella, keso, creme fraiche, gräddfil, filmjölk osv. Creme Fraiche ska tydligen just ha kommit in på de största varuhusen i Chania stad. Jag bor dock i en liten by, 7 slingriga mil från Chania, så chansen att hitta någon av dessa produkter här känns minimal... Nu lyckas jag ju göra fantastiska lussekatter i alla fall, så ingen fara på taket. Nästa gång jag firar jul i Sverige så ska jag baka med kesella.

2010-12-02 @ 11:40:38
URL: http://johannagullberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0