Mjuk pipparkauga
3 dl mjöl
1 1/4 dl socker
2 ägg
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 dl ljus sirap
1 dl sojamjölk (funkar säkert lika bra med vanlig, men jag hade en massa sojamjölk kvar sedan jag körde mjölkfri diet för några veckor sedan och den har hittills visat sig ge väldigt goda resultat i bakverk)
1 dl olivolja (funkar säkert med annan olja med, jag vet ju att ni inte har olivolja i kranen direkt...)
Blanda först alla torra ingredienser. Knäck i äggen och häll i sojamjölken, sirapen och olivoljan. Vispa en stund tills smeten känss jämn och smidig.
Olja en form (eller bröa om ni föredrar det) och häll i smeten.
Tjoffa sen in kaugan i ougnen på ounjefäur 175 graudår i ca 40 minuwtår (ibland slår skånskan till!).
Njut av ett hem doftande av jul och en pepparkaka som håller sig supersaftig i måååånga dagar.
Jag bakade denna kaka i dag och OJ vad det luktar riktiga pepparkakor! Men jag hade i honung istället för sirap. Finns det sirap i Grekland?
Tina: Nä, det är faktiskt också en sak som jag ser till att köpa med mig från Sverige. Det finns "siropi" men det är en genomskinlig vattnig sak som smakar som sockerlag, inte alls samma, så du gjorde rätt som bytte mot honung istället. Dock kan man i just detta recept skippa sirapen helt och byta ut mot vanligt socker, så drygt 2 dl socker istället för 1,25. Gör man riktiga "hårda" pepparkakor, eller pepparkakshus, så är det dock viktigt att ha sirap. Men visst är den mumsig?
Nja, alltså, jag fick ju inte äta den själv. Jag går ju på ett matschema. Men den doftade UNDERBART. Jag tog ett litet litet litet hörn bara... ;-)