Banoffee Pie - uppdatering
Nu när jag har gått från att vara Amateur Banoffee Maker till Master Banoffee Specialist Professional Super X så tänkte jag dela med mig av mina fantastiska kunskaper till er. Generös har jag alltid varit. Jag skriver receptet som en enhetlig text så det blir lättare att förstå. Allt för er, kära läsare.
Stoppa ner 2 burkar söt kondenserad mjölk i ett vattenbad och koka i 2 1/2 timme, se till att burkarna är täckta av vatten hela tiden. Gör nåt kul medan du väntar, t ex läs min blogg, eller skriv en egen. När burkarna kokat ett tag kan du börja förbereda kexbottnen. Krossa 250 gram Digestive kex och blanda krosset med 100 gram smör samt en liten skvätt vatten. Platta ut kexmassan i en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Nu kan du börja hacka bananerna. Hacka 3 stora eller 4 små bananer i ganska små bitar (ska dock ej bli mos), strö över lite farinsocker och mikra en liten stund så att de blir lite mjuka och slemmiga (deta behövs inte om bananerna är väldigt mogna). Vispa sedan 3 dl grädde tillsammans med en matsked socker tills grädden blir ganska hård, ställ i kylen. Nu borde 2 1/2 timme ha passerat och du kan ta upp burkarna ur vattenbadet. Låt burkarna svalna såpass att de går att hantera, öppna och skåda färdig karamellgegga med jellykonsistens. Häll 1 1/2 burk karamellklet över kexbottnen, lägg sedan bananbitarna över karamellkletet och pressa lite lätt neråt och häll sedan över resten av karamellgeggan. Toppa med grädden och dekorera på valfritt vis. Jag brukar göra en hjärtmall och sikta över kakao, det blir romantiskt och fint. Kyl Banoffemästerverket i minst två timmar men gärna över natten, personligen tycker jag att den smakar som bäst 2-3 dagar efter tillverkningen. Avnjut Banoffeen med en Baileys (whisky ska tydligen också funka, om man är lagd åt det hållet), se dock till att ha vatten nära till hands, Banoffe gör en törstig!
Seså, spring och baka nu mina små vänner!
Stoppa ner 2 burkar söt kondenserad mjölk i ett vattenbad och koka i 2 1/2 timme, se till att burkarna är täckta av vatten hela tiden. Gör nåt kul medan du väntar, t ex läs min blogg, eller skriv en egen. När burkarna kokat ett tag kan du börja förbereda kexbottnen. Krossa 250 gram Digestive kex och blanda krosset med 100 gram smör samt en liten skvätt vatten. Platta ut kexmassan i en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Nu kan du börja hacka bananerna. Hacka 3 stora eller 4 små bananer i ganska små bitar (ska dock ej bli mos), strö över lite farinsocker och mikra en liten stund så att de blir lite mjuka och slemmiga (deta behövs inte om bananerna är väldigt mogna). Vispa sedan 3 dl grädde tillsammans med en matsked socker tills grädden blir ganska hård, ställ i kylen. Nu borde 2 1/2 timme ha passerat och du kan ta upp burkarna ur vattenbadet. Låt burkarna svalna såpass att de går att hantera, öppna och skåda färdig karamellgegga med jellykonsistens. Häll 1 1/2 burk karamellklet över kexbottnen, lägg sedan bananbitarna över karamellkletet och pressa lite lätt neråt och häll sedan över resten av karamellgeggan. Toppa med grädden och dekorera på valfritt vis. Jag brukar göra en hjärtmall och sikta över kakao, det blir romantiskt och fint. Kyl Banoffemästerverket i minst två timmar men gärna över natten, personligen tycker jag att den smakar som bäst 2-3 dagar efter tillverkningen. Avnjut Banoffeen med en Baileys (whisky ska tydligen också funka, om man är lagd åt det hållet), se dock till att ha vatten nära till hands, Banoffe gör en törstig!
Seså, spring och baka nu mina små vänner!
Kommentarer
Postat av: Zalli
Hm jag är skeptisk. Vi gjorde den enligt ditt första recept och den var så söt att vi inte kunde äta den. Men medd detta receptet så slipper man ju allt socker i såsen så det kanske blir bättre ;-)
Postat av: Jo
Precis, denna varianten är mindre söt. Du kan ju också skippa sockret i grädden och på bananerna om du vill. Det första receptet håller jag med om är för sött, man orkar typ en tugga, denna varianten är betydligt mindre söt och mer lättäten (på gott och ont). Jag har just nu två burkar karamellklet i vattenbad :).
Trackback