Matlagning
Efi, Aris mamma, lagar som bekant mat till halva släkten varje dag. Det är nyttiga (nåja, för det mesta), väl genomtänkta rätter som allt som oftast tar lång tid att tillaga. Jag misstänker att denna matlagnng är viktig för henne, då den gör henne viktig. God är den i alla fall och vi är såklart nådigt bortskämda.
Själv är jag i sanningens namn ingen matmänniska direkt. Hade det bara varit möjlig utan att bli sjuk så hade jag gärna levt på choklad, kakor och annat snask. Detta gör att mitt intresse för matlagning inte är så stort, vilket Aris såklart många gånger beklagat sig över. Hela somrarna består av take-away eller restaruangbesök och förra vintern blev det även då mycket take-away. Inget större fel i det kan väl jag tycka.
Men nu har vi ju lilla Elli som gör restaurangbesök ganska knepiga, i alla fall i nuläget. Dessutom har vi ett stilla familjeliv som kan upplevas som ganska rutingmässigt och ibland långtråkigt, särskilt för oss som båda är vana vid mycket omväxling i tillvaron. Så vi har diskuterat vad vi kan hitta på tillsammans för att krydda tillvaron lite och ett förslag var just att börja laga mat ihop. Aris står för passionen och jag för kunskaperna. För även om jag är ganska ointresserad av att laga mat så betyder inte det att jag inte är duktig på det.
Så igår började vi. Aris letade recept på internet i över en timme, men receptet vi till slut kom överens om var en av mina specialrätter som jag absolut inte behöver ett recept till - Apelsingryta med ris.
Jag skickade iväg Aris till affären för att handla kött, kyckling, blöjor och apelsiner, ammade en hungrig Elli under tiden.
Shoppingen gick bra och I matkassen fanns en liten chokladbonus (wohoo!). Och lagom till Aris kom hem hade lillisen somnat, snacka om timing!
Jag började laga maten och Aris hjälpte förundrat till med att pressa apelsinjuice och riva apelsinskal, samt mentalt notera varje litet saltkorn jag slängde i grytan.
Lite olja, honung, curry och kanel senare så stod den smarriga maten på bordet och vi åt med stor aptit. Fördelen med att laga mat själv är ju att man kan se till så att det blir riktigt gott. Aris var jättenöjd och sa det till och med, vilket ju såklart gjorde det hela ännu roligare.
Efteråt åt vi chokladet och kollade film i soffan, vilket även det blev extra mysigt efter en så smarrig middag.
Ny hobby här kanske?
Jag tycker inte att det finns någonting som går upp emot hemlagat. Det værsta med att vara ute och resa så mycket som jag gør ær restaurangmaten! Men visst ær det skønt ibland att slippa støket, men jag tycker ændå att det ær vært besværet. Heja heja!
Jag håller med Rebecka. Jag äter ute varenda dag och det finns inget som jag saknar så mycket som att äta mat gjord av mig själv.
..mycke' kreativ ide..må den vara länge..tänk va' Aris ska'' lära sig mycke'..du med för den delen..ska'' bli så intressent och komma och smaka på edra läckerheter
va' de' lider..Kramar
Jag vet hur Aris mamma känner...."Nu har jag varit mycket nyttig och alla har mig att tacka för maten"
Så känner ofta jag.
Men jag tror att det är mycket bra att ni lagar mat ihop. Det blir ju en glad stund med gemenskap.
Vad tycker han om svenska rätter tror du?
Kram Eva
Du måste skriva mer.. Jag vill ju veta vad du gör, tänker, tycker all the time! Särskilt nu, när jag borde skriva en artikel om Izabella Scorupco. Ge mig! ;)
Rebecka: Nä, jag vet, de flesta tycker som du och jag med egentligen, men jag är över huvud taget inte s intresserad av mat, godis däremot - tyvärr. Dessutom är restaurangmaten i Palle nästintill lika god som hemlagat då gamla husmödrar ofta står för tillagningen. Men det var mysigt att laga mat tillsammans, så det fortsätter nog ;). Kram!
Johanna: Men jösses då vad ni är präktiga och duktiga! Slår vad om att ni båda gör storkok och fryser in då och då. För övrigt - skulle gärna blogga mer, men på senaste tiden har det inte funnits ork då det funnits tid, vilket inte ens det varit ofta. Hoppas på mmer snart, både tid och ork. Kramis!
Pappa: Haha, vilket årtionde kommer du ifrån? Just det, du KOMMER ju från femtitalet... ;). Ja, du är välkommen när som helst. KRAM
Eva H: Ja, det verkar vara hennes kall, att ta hand om familjen och se till att vi äter ordentligt. Hon beklagar sig ofta över att hon har så mycket att göra, men när vi nån gång tackar nej till mat eller annan hjälp så blir hon snudd på sur. Mycket besviken iaf. Svensk mat är han inte så imponerad av, men det kan bero på att jag bara gjort köttbullar och fläskpannkaka från det svenska köket hittills. Dessutom är han ganska patriotisk, i synnerhet när det gäller mat. Men nu har vi kört asiatiskt cuisine de senaste gångerna, och det har såklart gått hem (råkar vara det jag gör bäst). Kram Jo
Det låter mysigt tycker jag. Mitt stora nöje är inte heller att laga mat. Det är roligare att pussas. Men om man kan kombinera sådär...
Kramar till er alla!