What's cooking?
Jag inspirerades så av Karros blogg och hennes grekiska skills i köket. Kände mig plötsligt väldigt ointegrerad i det grekiska samhället med mina Fiskgratänger, Korv Stroganoffs och Fläskpannkakor (när jag nu lagar mat över huvud taget). Så jag har precis slängt in en Kotopoulo Lemonato i ugnen. Det är alltså kycklingdelar och potatisklyftor i olja och citronsaft. Lite Rosmarin och Citronpeppar som enda kryddor (jag får salta sen, måste tänka på käre manneluringens höga blodtryck...). Nu ska det stå där och puttra i drygt två timmar, tills kycklingen är så mör att den faller samman när man rör vid den (det är tanken i alla fall). Massa grekhusmorspoäng till mig! Sanningen är att om det nu lyckas så blir det definitivt en favorit här hemma, det tog max en kvart att förbereda och knappt någon disk alls (bara en kniv, potatisskalaren också juicepressen).
Elli ska snart väckas, hon är helt slut om dagarna nu när dagis har kommit igång igen, bara slocknar så fort nappflaskan nuddar hennes läppar vid halvtre-tiden, efter lunch. Sen sover hon lätt 2-3 timmar i sträck, då jag får väcka henne med halvvåld. När hon sedan somnar för natten? Mellan kl. 22-23 oftast och väcks kl. 8 morgonen därpå. Ja, hon har alltid sovit ganska mycket. Det tackar jag alla älskade grekiska gudar för.
Nedräkningen fortsätter givetvis. Idag är det 16 dagar kvar till världen ska få ta emot en ny liten pojke. Min lille prins!
Haha, du är la för go!!!
Kan erkänna att när jag kom hit kunde jag typ bara steka ägg och koka spagetti men sen kom intresset och alla vintrar då man inte jobbade och jag började lära mig. Har fått många tips och hjälp ifrån svärmor och sen köpte jag grekiska kokböcker.
Att laga god nyttig mat behöver inte alls vara märkvärdigt men tyvärr är det nog många som tycker det i det stressiga samhället där alla jobbar 100 % och bara kokar snabbmakaroner. Det krävs bara lite planering så man har allt hemma och sen kör man igång.
En ångtryckskokare som jag har är min bästa kompis i köket. En köttgryta tar 15 minuter och sen koka utan lock i 15 minuter till för att såsen ska bli god. Hello en halvtimmes jobb.
Tror nog att detta med matlagningshobbyn kom när Kyriakos började äta smakprotioner. Tycker det är viktigt att barnen får rejäl hemmalagad mat.
Så jag håller tummarnan för "kyllingen" och säkert blir det supergott. Om inte är det bara "på de igen" och försöka bättre nästa gång.
Ha det bra!! Kram
Och vi längtar så efter lillprinsen här i Sverige. Jag tänker mig honom som mycket stilig och känslig, en varmögd kille med honungslockar. (Inte honungslockar i början förstås för då kommer han antagligen att vara svarthårig som alla ni andra har varit.) Tänk att han snart kommer!
Den där kycklingrätten älskar jag. Ska genast prova nu när jag vet hur. Tack för det!
Kramar
Mammi
Karro: Jag har aldrig haft något intresse för matlagning och vi har ju lyxen att svärmor lagar "redig" mat åt oss varje dag. Men nu när familjen växer och svärmor blir äldre så vore det nog på sin plats med att sakta vänja sig vid tanken på att laga sin egen mat. Åtminstone några dagar i veckan. Aris är mycket kräsen, gillar sin mammas mat bäst och anser ofta att mina "svenska" rätter är för feta och tunga (grädde i mat finns ju inte här t ex). När det gäller sommarmånaderna kan jag hålla med honom. Att varva grekiska rätter med mina favoriter hemifrån tycker jag är en bra kompromiss. En ångtryckskokare använder alla grekiska husmödrar så det får väl bli en av investeringarna till det nya huset sen :). Tycker dock att de verkar så läskiga, hahaha! Kram!
Mamma: Ja, en liten svartskalle blir det nog i början i alla fall, sen får vi se, storasyster fick ju honungslockar. Fin blir han oavsett, det känner jag mig helt övertygad om.
Det blev toppenlyckat, och det var så himla enkelt! Ska bjuda er på det när ni kommer! Puss!
Kan du inte låta sessan sova max en timme på em. Hörde på dagis att 3 åringar behöver en sammanhängande vila på 10-11 tim. Då slipper du väcka henne på morgonen och hon är inte så slut efter dagis.
Kanske inte funkar för er, men ville ba ge ett litet tips.
Filakia Ulrica
Filakia Ulrica
Nä, just precis nu funkar det inte, men under vintern (eller, ja, ganska snart och fram till nästa sommar) blir det mer åt det hållet, kanske slopas middagsvilan helt och Elli sover 13 timmar i sträck på natten. Det händer nämligen ibland, det också. I nuläget sover hon ju nästan 10 timmar i sträck per natt, om inte så felar det på max en timme, och det tar hon igen med råge på dagen. Att sitta inne från 20-21 här nere under sommaren funkar inte med livsstilen i samhället, vi skulle alla bli heldeppade. Tack för omtanken! Kram