Nirvana

Såhär avslappnad i mammas knä kan man vara om alla ens behov är tillfredsställda.

image97

Panajota

Panajota är Aris yngsta systerdotter, hon är två år gammal och dotter till tuffa Eleni (näst yngst i syskonskaran på fyra). Ganska nyligen lossnade Panajotas tal och om man tidigare tyckte att det var lite trist att hon inte sa så mycket så känner man ungefär raka motsatsen nu. De flesta i alla fall, jag tycker t ex att det är fantastiskt underhållande.

Panajota och jag ligger ganska jämnt just nu i vår grekiska språkutveckling, hon har lite större ordförråd såklart men jag har för det mesta lite tydligare uttal.

Lilla Panajota var oerhört fascinerad av min graviditet och varje gång hon fick syn på mig så sprang hon fram och drog upp min klänning/tröja för att blotta min mage och sedan högt och tydligt peka och skrika så att alla hörde 'Niní, NINI!!!' vilket betyder bebis på barnspråk. Samtidigt kunde hon inte riktigt förstå hur min tjocka mage kunde vara samma sak som en bebis och undrade ofta om hennes farfar (som också har ganska stor mage) också hade en bebis där inne.

Sen en dag berättades det för Panajota att bebisen nu var utanför magen och hon blev alldeles ifrån sig och var nog lyckligast av alla att få hälsa på den rörliga dockan på sjukhuset.

Nu är hon om möjligt ännu lyckligare över Ellis existens och skriker i högan sky om hon inte får hålla henne precis HELA tiden när vi träffas. Efter en lång stund i Panajotas knä vill ofta någon faster eller farförälder hålla lite också och då slår Panajota bort deras sugna händer och skriker bestämt 'Dikomou ine, dikomou ine!!!' vilket betyder 'Den är min. Den är MIIN!' och när någon sen tvingar till sig Elli så gråter lilla Panajota oavbrutet tills hon får hålla henne igen. Den enda som har tillåtelse att när som helst ta Elli ifrån henne är jag, för amning är något av det mest intressanta Panajota vet. Ibland frågar hon om hon också kan få lite av min mjölk, men ångrar sig när jag på skoj erbjuder henne, ibland drar hon ner sin egen tröja och blottar sin lilla bröstvårta och undrar om inte hon kan få mata Elli. Behöver jag säga att det blir många skratt? Skulle Elli börja gråta eller kvida så låter hon ingen ta henne men ropar i panik efter mig och uppmanar mig att ge lillan mjölk. Sen tittar hon lyriskt på medan jag matar.

Som grädde på moset är hon alldeles fantastiskt söt. Lilla Panajota.

image88
En nöjd Panajota och en glad Elli.
image96
Ännu nöjdare.

image91

Hemma på besök i vår soffa.image92
Myser i farmor och farfars soffa.

image93
Lilla sötfian i hippieklänning.
image94
Jag och Panajota myser.

Ännu ett sent inlägg

Så sitter jag här i tystnaden. Aris är och kollar fotboll och Elli sover sött i sin bebiskorg, jag ska snart joina henne i sovrummet men tänkte först nörda lite vid datorn. Så här är jag.

Igår var vi i Chania och shoppade, det blev inte av i måndags så vi tog det igår istället. Vi åkte in, Elli sov hela vägen och väl framme bytte jag hennes blöja och stoppade in henne i bärsjalen, ganska övertygad om att hon när som helst skulle vakna och vara hungrig. Sen pussade jag Aris som bad mig vara försiktig när jag gick över gator, frågade en gång till om jag hade mobilen med mig och sedan valsade vi iväg. Det tog hela två timmar innan lillan faktiskt vaknade och ville bli matad så jag hann med det mesta av min shopping i ett kör - underbart! Vi gick till Goody´s, ett grekiskt McDonalds, för toabesök, lunch och bebislunch. Varför jag valde ett sånt sunkställe berodde mest på att de har gott om yta och många tomma stolar vilket garanterar lite privacy om man är ute efter det. Som ammande ung kvinna i Grekland är det just vad man är ute efter - tyvärr, för trots att alla (mer än) förespråkar amning så är det inget man helst ska skylta med offentligt. Jävla dubbelmoral.

Så jag åt, ammade och gick sedan vidare i min jakt på svarta stövlar och svarta skor. De hittades direkt och efter att ha köpt både och samt lite nödvändigt smink och jag precis ansåg mig färdigshoppad för dagen så ringde Aris och meddelade att han var färdigshoppad och undrade om jag hade mycket kvar. Perfekt!

Elli somnade direkt igen efter amningen och vaknade lagom till att bilen stannde utanför vårt hus i Paleohora. Hon sov med andra ord mellan klockan 8.30-16.00 med en halvtimmes paus runt tolv för amning. Duktiga lilla gumman. Å andra sidan vaknade hon fem i morse och kunde inte riktigt komma till ro igen därefter, men det fick det väl vara värt. Jag har ju så mycket fina kläder och skor att lyxa runt med nu.

Idag har jag varit mycket trött och Elli mycket pigg så nu blir det bingen för min del. Hoppas att lillan efter en pigg dag har en trött natt och kanske en liten sovmorgon imorgon? Hahah, just det, dream on.

Godnatt på er alla söta läsare!

Banoffee time!

Hela dagen har jag spenderat inomhus, vilket borde vara förbjudet en dag som denna. Men ändå. På spisen puttrar det som ska bli karamellsås till världens godaste efterrätt. Jag blir alldeles upphetsad av tanken på vad jag ska bjuda mina smaklökar på ikväll. Åh. Kanske ska jag skippa middag så det finns mer plats för Banoffee? Det är mycket möjligt, det är ju ändå lördag.

Testade mina tightaste jeans idag, mina favvojeans sen innan graviditeten, de jag bar nästan varje dag och som satt helt perfekt. Det skulle jag inte ha gjort, för nu vet jag den bistra sanningen. Dessutom är det lamt att fortsätta skylla på graviditeten, efter en vecka hade jag fyra kilon kvar att gå ner och sen dess har det stått still. Well well. Vi fortsätter på spåret jag var inne på i förra inlägget - mars-april, då gäller det. Till dess - Banoffee Pie!

Aris är och spelar basket. Jag har sällan sett honom så upprymd. Han kom springande in i trädgården och halvskrek 'Jo! I'm going to play some basket!', i fejan hade han ett stort och pojkigt leende och jag kunde inte låta bli att le tillbaka med moderliga känslor. Jag sa några uppmuntrande ord och innan jag hann blinka hade han bytt om och gett sig av igen. Aris älskar sport som fotboll och basket och var tydligen lite av en stjärna i sitt lag som liten och ung. Många gånger har han beklagat sig över att han slutade spela och att han låtit sig själv förfalla som han gjort med för mycket rökning och för lite träning. Ofta har han nämnt jogging och på senaste tiden har an snackat mycket om nerdragning på cigaretter. Jag  har en känsla av att denna basketrundan är början på nåt mycket bra. Inte utan att jag blir lite sugen själv.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hela detta inlägg är skrivet enbart med vänster tumme, pekfinger och långfinger. Imponerande?

Lördag

Idag ska det bakas korrigerad Banoffee Pie så det står härliga till! Jag har ju egentligen ett par kilon kvar efter graviditeten som jag vill bli av med, men det känns liksom aldrig riktigt som rätt läge. Särskilt inte nu när min nya hobby är bakning, jag bakar något varje dag. Igår blev det en mjuk pepparkaka och jag fick för första gången i år en liten känsla av jul (i övrigt lyser julkänslan med sin frånvaro). I alla fall, de där kilona får nog stanna ett tag till, kan kanske vara lämpligt att börja projektet i mars-april nästa år, så är jag redo för playan i lagom tid. Samtidigt kommer jag nog dra ner lite på amningen och kan med större samvete hålla igen lite på matintaget (man får ju inte banta när man ammar).

På måndag ska vi förhoppningsvis till Chania för lite shopping, det var en evighet sen jag shoppade sist, ja, det måste ha varit när jag var i Sverige senast. Jag är på jakt efter ett eller två par vinterstövlar/-skor, lite nytt smink, kanske lite kläder också såklart juldekorationer. Ska jag nu offra mig och stanna här över julen så är det minsta vi kan göra att skapa lite julstämning. Försöka i alla fall, det blir inte lätt i detta klimatet. Egentligen behöver jag ett par nya glasögon också då mina gamla försvann spårlöst sist jag reste till Sverige, men det har vi nog inte tid till på måndag. Så under tiden Aris uträttar sina ärenden så traskar jag och Elli runt i affärer. Detta hade nog varit ganska svårt utan bärsjalen jag fått av mamma, Chania är inte barnvagnsvänligt för fem öre.

Det är ännu en vacker dag i Palle och utöver banoffibaket så blir den en sedvanlig långpromenad, i ett halvdant försök att kompensera kaloriintaget (men i ärlighetens namn allra mest för att det är mysigt).

Först dusch och påklädnad nu när Elli sover.

image87

Utanför vårt fönster strax innan klockan sju i morse.


Trött

Här är en bild på Elli när hon är nybadad och jättesömnig, tagen i förrgår strax innan sängdags. Lilla sötbusan...

image85


Och här är en bild från en eftermiddagslur i stora spjälsängen häromdagen.

image86


Tittut!

image84

Kalimera!

Elli 7 veckor

Idag fyller min roliga gumma sju veckor. Det firade vi med smilefest i sängen i förmiddags. Såhär såg det ut.

image80

image83

image81

image82

Trevlig fredag!


Målarfärg, kaskadspyor och gnistrande vatten

Näpp, det blev inget kompledigt, tvärtom! Efter flera dagar på raken med uppstigningstid runt kl 9 så började lillan smågny redan vid 7 idag. 7.30 gick jag upp och då låg hon i sin säng med vidöppna ögon och klarvaken skalle och grymtade belåtet (vilket i sig är ganska fantastiskt, hon brukar gråta av hunger så fort hon slår upp ögonen efter en sovstund).

Ett blöjbyte och två matningar senare slocknade hon igen vid 9 och sen dess har jag sorterat ut sommarkläder och tagit fram lådorna med vinterkläder och satt igång att tvätta dem, maskin efter maskin. Frukost, dusch och allmän undanstädning har jag också hunnit med. Så nu är jag helt redo för dagen, väntar bara på att Elli ska vakna.

Aris står och målar en köksvägg gul. Den var innan brun och mörkblå och i vårt redan så mörka hus var det ingen riktig hit. Så nu ska det bli ljust och fint även i köket - lovely! Mindre lovely var det att se allt damm som fanns under möblerna vi fick flytta. Det får bli städning sen tydligen. Suck.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har lillis vaknat efter två timmars power nap, Aris målar fortfarande och tvättmaskinen brusar. Radion spelar grekisk pop och utanför dörren gnistrar solen vintervackert i det turkosa vattnet. Idag är en underbart vacker dag, som gjord för långpromenad. Men först ska Elli äta färdigt och sen smälta maten en stund. Vi försöker undvika kaskadspyor och därmed förlorade dyrbara mjölkdroppar.

Hoppas att ni får en fin dag!

Kompledigt i morgon?

Vid den här tiden bloggar jag mycket sällan. I alla fall nu för tiden.

Hela kvällen har vi väntat på att se film efter att Elli somnat, men just ikväll ville hon inte sova alls. Fast hennes ögon gick i kors i flera timmar. Bröstmjölken tog slut och ersättningen ratade hon, trots tecken på hunger. Nu tror jag att hon till slut har somnat av utmattning, puh!

Lagom till att hon slutligen somnade tog filmen (som vi till sist satte igång i hopp om att Elli kunde ligga och snutta medan den spelade - vilket inte direkt gick som planerat) slut. Ungefär samtidigt slocknade Aris i soffan. Jahapp. Kul. Slit och bök och stök hela kvällen för att sen inte kunna få ens en halvtimmes (vaket) kvällsmys i lugn och ro med sin man. Jag har tur om jag ens lyckas få med honom till sängen. Och lika mycket tur om Elli faktiskt har somnat på riktigt, jag hör fortfarande lite grymtningar inne från sovrummet.

Klockan är nästan midnatt, jag är trött som en björn i januari och ska nog krypa till kojs nu. Hoppas att jag får sova nån extratimme i morgonbitti som kompensation för ikväll. Vore bra om man kunde kräva det, som när man tvingades gå till skolan en lördag för att det var öppet hus eller nåt, då fick man alltid en annan dag ledig, som kompensation. Det var tider det.

Banoffee Pie

När jag och Aris var i Indien i vintras så smakade vi för första gången en dessert som hette Banofee Pie. Vi beställde den på vårt favoritcafé som hette Home på Patnem Beach där vi bodde de två sista veckorna av vår semester. Det var mest en chansning att beställa in pajen, jag tror till och med att jag själv var för skeptisk när jag hörde att det ingick bananer så det var nog Aris som beställde första biten medan jag nog beställde en blåbärspaj eller nåt liknande. Allt på Home var magiskt gott men vad vi skulle komma att smaka skulle för evigt förändra vår syn på andra desserter - inget har sedan dess kunnat klassas som en perfekt efterrätt.

Aris fick in sin Banofeebit och tog en tugga, och en till. För att vara Aris såg han väldigt imponerad ut och jag gick motsträvigt med på att smaka en bit. Egentligen tyckte jag inte det såg så himla inbjudande ut, färgerna gick från brunt till vill och däremellan beige och hela kakan såg ganska kletig ut, dessutom har jag aldrig varit tokig i banan vilket var en av huvudingredienserna.

Tuggan lassades in i min mun och tugg, smask, vips så höll jag på att dö. Hur kunde något så beiget vara så gott?! Hur kunde NÅGOT vara så himmelskt gott? Om det bara finns en enda sak att äta i himlen så är jag övertygad om att det är Banoffee Pie.

Så, sen dess har jag och Aris tjatat om denna lilla tårta (för det är vad den liknar mest - en tårta) och att vi måste lära oss att göra den. Tiden har gått och inget har hänt. Vi har nog kommit så långt som till att kolla några recept, men av nån anledning har vi tyckt att det verkar för svårt för att orka ta tag i. Tills jag igår bestämde mig för att det var dags.

Än en gång kollade jag recept på internet, skrev en inköpslista och skickade ut Aris i regnet för att handla. I vanliga fall skyr han regn som en katt men när han fick höra att jag skulle göra en Banoffee Pie så kastade han sig iväg samtidigt som han hängde sig på telefonen till sin bäste vän Giorgos för att bjuda in denne till Banoffeefest senare under eftermiddagen.

Ingredienserna kom hem och jag satte igång att smula digestivekex, vispa grädde och röra ihop karamellsås. Resultatet blev - om än inte så fantastiskt som i Home (det var ju ändå bara första försöket) - så gott nog. Ljuvligt gott till och med. Några små korrigeringar behövs, t ex blev det för mycket av karamellsåsen, men vi svullade i oss så mycket vi kunde innan vi var så nära att spy att det var obehagligt. Grabbarna drack whisky till och blev glada i hågen, för mig räckte sockerkicken gott och väl för att bli minst lika glad. Giorgos ville ha receptet så han kunde ge det till sin mamma (- jag vet!), och båda två prisade mig långt in på natten för mitt mästervärk.

Så nu delar jag såklart med mig av mitt korrigerade recept till er.

image79

Banoffee Pie á la Johanna
8 portioner

Botten:
120 gram smält smör
250 gram krossade digestivekex

Karamellsåsen:
100 gram smör
1,3 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 burk söt kondenserad mjölk (397 gram)

Fyllning och garnering:
3-4 dl vispgrädde
4 stora bananer
Kakaopulver

Gör så här:

Botten - Lägg digestivekexen i en stark plastpåse och krosse dem med en brödkavel. Smält 120 gram smör och blanda de två ingredienserna i en bunke. Tryck ut kexmassan i en rund bakform med löstagbar kant. Tryck även upp lite av kexmassan på formens kanter.

Karamellsåsen - Smält smör och socker i en väldigt ren stekpanna, tillsätt den kondenserade mjölken när sockret lösts upp och låt massan långsamt koka upp tills såsen ser smidig och gyllene ut. Häll såsen över kexmassan i formen och kyl i kylskåp i minst 1 1/2 timme.

Bananerna - Skiva bananerna. Såvida inte bananerna är väldigt mjuka och mogna så rekommenderar jag att värma dem i ugn med lite farinsocker överströsslat. Värm (i folie) tills de är lite slemmiga på ytan.

Grädden - Vispa den och smeta ut den över bananlagret. Släta till och spritsa eventuellt nåt fint mönster innan du garnerar med de överblivna bananskivorna.

Kakaon - Sikta ett tunt lager över den färdiga tårtan. Alternativt kan du sikta tårtan först och sen dekorera med bananer, så blir den mindre brun. Kanske också spritsa kanterna med grädde i efterhand?

Gör er själva en tjänst och bjud er på Banoffee Pie. Och njuuut!

Min duktiga och fina lilla tjej

Vi var hos Ellis doktor i fredags, exakt på 6-veckorsdagen, eller hennes förtiförsta levnadsdag, för en vanlig rutinkontroll av vikt, längd, reflexer och färdigheter.

Sedan förra besöket då Elli var 20 dagar gammal har hon lagt på sig ett helt kilo, det är minsann inte dåligt för en som bara väger 3,4 kilo!

Så här ser hennes vikt- och längdutveckling ut
          Födselvikt:                                           3400 gram - 51 cm
          Vikt vid utskrivning från sjukhuset: 3150 gram - ?
          Vikt vid 20-dagarskontrollen:           3450 gram - 54 cm
          Vikt vid 40-dagarskontrollen:           4450 gram - 55 cm

Så den lilla tjockisen har gått upp ett helt kilo i vikt men är bara en centimeter längre. Fast det behövdes verkligen lite fyllnad på de små kalkonbenen. Nu är hon väldigt kramgo.

I övrigt tyckte doktorn att hon utvecklades helfint, hon imponerades lite av Ellis starka nacke då hon redan kan göra vad de kallar halva armhävningar dvs att hon lyfter upp inte bara nacken utan halva överkroppen med stöd från underarmarna. Ja, det har hon nog fått från sin pappas gener misstänker jag. Hennes blick är stadig och följsam och när hon ler så gnistrar det i hennes små ögon. De medfödda nyfödd-reflexerna har börjat avta litegrann, vilket är helt enligt planen. Det enda vi fick diskutera lite var prickarna hon har börjat få i ansikte och på bröstet. Vi fick nya badinstruktioner och recept på nya krämer och nu, tre dagar senare ser prickarna mycket bättre ut.

I natt var Elli dessutom en mycket duktig liten flicka. Hon somnade vid 23 igår och vaknade inte för nattmat förrän klockan fem i morse. Slurp slurp sa det och sen sov hon till klockan nio! Mönsternatt tycker jag som till och med hann klä mig och äta frulle innan lillis vaknade för dagen. Nu ligger hon nyrapad och utfläkt och jäser på min mage medan hon smälter morgonmaten. Jag är mycket nöjd.

Här är hon, sex veckor gammal, med prickkrämen i pannan och iklädd sin fina Bamse-dress (och Tintin-frisyr!).

image78

Mys

En myshälsning från oss. Mys mys!

image77



Matlagning

Aris älskar mat, och att äta den såklart. Han är dock inte så värst rutnerad när det gäller tillagning, men inte för den sakens skull ointresserad. Det faller sig bara inte så naturligt för en grekisk man att bli en fena i köket som för, säg, en svensk man. Detta är såklart skruvat, men sant.

Efi, Aris mamma, lagar som bekant mat till halva släkten varje dag. Det är nyttiga (nåja, för det mesta), väl genomtänkta rätter som allt som oftast tar lång tid att tillaga. Jag misstänker att denna matlagnng är viktig för henne, då den gör henne viktig. God är den i alla fall och vi är såklart nådigt bortskämda.

Själv är jag i sanningens namn ingen matmänniska direkt. Hade det bara varit möjlig utan att bli sjuk så hade jag gärna levt på choklad, kakor och annat snask. Detta gör att mitt intresse för matlagning inte är så stort, vilket Aris såklart många gånger beklagat sig över. Hela somrarna består av take-away eller restaruangbesök och förra vintern blev det även då mycket take-away. Inget större fel i det kan väl jag tycka.

Men nu har vi ju lilla Elli som gör restaurangbesök ganska knepiga, i alla fall i nuläget. Dessutom har vi ett stilla familjeliv som kan upplevas som ganska rutingmässigt och ibland långtråkigt, särskilt för oss som båda är vana vid mycket omväxling i tillvaron. Så vi har diskuterat vad vi kan hitta på tillsammans för att krydda tillvaron lite och ett förslag var just att börja laga mat ihop. Aris står för passionen och jag för kunskaperna. För även om jag är ganska ointresserad av att laga mat så betyder inte det att jag inte är duktig på det.

Så igår började vi. Aris letade recept på internet i över en timme, men receptet vi till slut kom överens om var en av mina specialrätter som jag absolut inte behöver ett recept till - Apelsingryta med ris.

Jag skickade iväg Aris till affären för att handla kött, kyckling, blöjor och apelsiner, ammade en hungrig Elli under tiden.

Shoppingen gick bra och I matkassen fanns en liten chokladbonus (wohoo!). Och lagom till Aris kom hem hade lillisen somnat, snacka om timing!

Jag började laga maten och Aris hjälpte förundrat till med att pressa apelsinjuice och riva apelsinskal, samt mentalt notera varje litet saltkorn jag slängde i grytan.

Lite olja, honung, curry och kanel senare så stod den smarriga maten på bordet och vi åt med stor aptit. Fördelen med att laga mat själv är ju att man kan se till så att det blir riktigt gott. Aris var jättenöjd och sa det till och med, vilket ju såklart gjorde det hela ännu roligare.

Efteråt åt vi chokladet och kollade film i soffan, vilket även det blev extra mysigt efter en så smarrig middag.

Ny hobby här kanske?

Elli och mormor i bilder

Alla bilder är klickbara.


Elli väntar otåligt och förväntansfullt i pappas knä på att mormor ska komma. Dagen till ära har hon valt sin finaste pippitröja med tillhörande bruna plyschklänning. Hon är lite sur över att jag tvingade på henne nallemössan som hon inte anser matschar resten av outfiten. Men vad gör väl det? Mormor är ju på väg!


Första bilden på Elli och mormor ihop (hemma hos farmor). Elli ursäktar gäspningen och bedyrar att det inte är en diss, hon har bara lite svårt än att styra sina impulser.



Elli filosoferar i mormors knä under middagsbjudningen hemma hos farmor. Min grekiska lilla filosof.



Vi är ute på promenad i solen.



Elli tycker att det är så skönt och sövande att åka vagn.



Ojsan! Tror minsann att den busiga råttan har varit i farten, se bara så lurig han ser ut!



Det är så skööönt i mormors mjuka varma famn. Myyys.



Nej! Nu blev det dåligt väder!



Elli kliar sig i tinningen och funderar på vad vi nu ska hitta på om dagarna.



Sitta i soffan och mysa med mormor är minst lika mysigt som att var ute i vagnen tycker Elli, så det gör inget att det regnar.



Här ser vi mig och Elli i sin fina bärsjal samt onkel Monty som väntar på currygryta.



Mamma lagar kyckling-currygryta sista kvällen och hela huset luktar Vendelsfridsgatan. Det är nu huvudvärken kommer smygande och om bara nån timme är det dags för tårfyllt avsked.

Veckan var underbar!

De grekiska gudarna firar

I lördags kväll började mitt huvud värka, det bultade vid tinningarna och runt ögonen och jag var ganska säker på att det betydde att ett lätt migränanfall var på väg. Med största sannolikhet pga en kombination av för lite sömn och för intensiva känslor i samband med mammas besök. Jag gick som sagt och la mig tidigt den kvällen och var bergis på att bultandet skulle ha försvunnit till söndagen. Icke då. Inte heller på måndagen. Däremot tillkom andra symtom som svagt halsont och en klurig känsla i bihålorna. I onsdags hade jag lägsta svackan med tillhörande feber. Då var det lite besvärligt att vara mamma, men som tur är har jag en hjälpsam man som sköter all markservice som matlagning, tvätt och diskning och en snäll dotter som prickar in ett sovmaraton samma dag. På torsdagen - igår - kändes det bättre och idag märks sviterna av förkylningen bara i en rethosta och lite överflötigt snor i svalget (ja, varsågoda, haha!). För att fira min återhämtning bestämde sig de grekiska gudarna för att, efter en relativt kall och blåsig, och stundvis regnig vecka, bjuda på extra fint väder idag. Solen gnistrar spektakulärt i det blanka vattnet, de få överlevande oranga blommorna lyser som juveler utanför vår öppna ytterdörr och de enda ljuden jag hör utifrån är fågelkvitter och havets stilla kluckande mot stenarna.

Idag blir det nog en myspromenad i solen.

Sådan far, sådan dotter

image64

Jag vill ju va' som du-u-u! Jag vill se ut som du, gå som du, du-u-u.
Det vill jag nu-u-u!

Att vara, att bli och att fortsätta vara

Allting är. Ellerhur?

Människor är så otroligt mycket, varje enskild har en massa separata, relativt unika, varanden. En är mörk, en annan konstant arg och en tredje duktig på att skriva. Man kan dock vara allt på en gång. Mörk, arg och duktig på att skriva. Det spelar inte så stor roll faktiskt.

Jag är, som alla andra, en massa saker. Dessutom blir man mer för varje dag som går. Vissa saker betyder såklart mer än andra. Ibland blir man mer helt automatiskt och ibland får man jobba hårt för sina nya egenskaper och kunskaper.

Det mest omvälvande som någonsin har hänt mig skedde gradvis under hela detta året. Jag blev gravid och fick ett eget litet barn. Jag blev mamma. Att bli mamma har för mig skett automatiskt, och jag undrar om det är så för alla. Jag minns att jag innan Elli föddes ofta undrade hur jag skulle kunna ta hand om ett litet barn, jag kunde bli riktigt panikslagen inför uppgiften om jag grubblade på den för länge. Jag som mår så dåligt när ett barn gråter skulle inte stå ut med mer än två snyftningar på rad innan jag klappade ihop av vanmakt - trodde jag. Att ständigt vara på sin vakt, 24 timmar per dygn - hur skulle jag orka med det? Jag känner mig väldigt glad över att det föll sig helt naturligt allting. Elli gråter ibland, oftast vet jag varför och vad jag kan göra åt det, men ibland är hon otröstlig för en stund. Jag har ändå inte klappat ihop av vanmakt utan tålmodigt vaggat och vyssjat med en onaturlig övertygelse om att vad det än må vara hon lider av snart ska passera. Och det gör det. Visst sliter det på en att sällan få sova mer än fyra timmar på raken, men att vakna och ta upp Ellis ledsna lilla kropp som genast tystnar och blir lugn och slapp i min famn, är inte så farligt som jag hade trott, även om klockan är mittinatten. Det skedde över en natt kan man säga. Ena dagen var jag bara jag och nästa var jag mamma och ingen medveten omställning har skett, det gick av sig självt. Kärleken kom och överväldigade mig  och för varje dag blir den större och starkare, och jag vet att den kommer att fortsätta att växa tills den en dag inte kan blir större. Det är så oerhört mäktigt. Ibland ser jag i kors av trötthet, men när jag till slut fått sova en liten stund kan jag ofta vakna och längta efter mitt lilla troll så att den värker i hjärtat, trots att hon ligger alldeles intill mig.

Dock är jag inte bara mamma, precis som ingen bara är en sak. Jag har nästan 24 år av annat bakom mig och trots att jag har Elli, och mycket, men inte enbart, tack vare det, så fortsätter jag att bli mer varje dag. Det är viktigt att komma ihåg, både för mig och min omgivning. Allt jag gillade förut, gillar jag än och idag kanske ännu mer. Världen har liksom blivit mer färgstark och alla känslor mer intensiva.

Elli skriver gästinlägg

Hej allihopa!

Min mormor har varit har varit här nyligen, men är borta igen. Hon var här skitlänge i alla fall, en fjärdedel av hela mitt liv! Jag tyckte mycket om mormor. Hon lät ganska likt mamma, och kändes ungefär likadant när hon höll mig, fast lite mjukare, och det gillade jag dömycket. Hon kom också med en massa presenter och jag har finaste garderoben av alla bebisar i Paleohora, det vågar jag slå vad om.

Mamma blev lite ledsen när de sa hejdå i lördags, hon grät så min fina bärsjal (som jag för övrigt fick av mormor) blev blöt. Synd tyckte jag, det är ju inget att gråta över faktiskt. Alla är friska och fulla av kärlek, vad mer kan man önska sig? Själv sov jag vid avskedet. Lika bra faktiskt, jag gråter ändå så mycket så det behövs liksom inte mer. Nu ser jag fram emot att åka till Sverige och hälsa på resten av mina släktingar, undrar om alla är liks mysiga som mormor, i så fall är jag väldigt lyckligt lottad.

Själv mår jag rätt ok. Magen min är lite strulig dock, den kniper och har sig och varje gång gråter jag automatiskt, även om knipet bara varar en sekund. Jag kan liksom inte kontrollera mig så bra. Gråter för allt och ingenting. På ett sätt är det bra förstås, för om jag gråter så får jag extra mycket kel av antingen mamma eller pappa, mest mamma, och det tycker jag om. Jag hade helst velat ligga i någons famn hela dygnet runt, men det får jag inte. När det är mörkt är jag mest i min lilla sovkorg och på dagen bollar de runt med mig lite överallt, ibland i vagnen (älskar min vagn!), ibland i mammas eller nån annans famn, ibland i bilstolen på golvet och ibland på skötbordet (hatar skötbordet!). Jag sover en hel del, älskar det! Det jag älskar mest av allt är dock att äta och den senaste tiden har mamma varit supergenerös med mjölk, får hur mycket jag vill när jag vill, det har gjort mig mycket gladare faktiskt, och gett mig mindre knip i magen. Hon är ganska schysst, min mamma, förutom när hon tvingar mig att bada (fattar inte varför hon envisas så, jag hatar ju att bli kall och efter badet blir man ALLTID kall, åtminstonde i några sekunder och då gråter jag naturligtvis). I övrigt har jag fått lite plitor i ansiktet, men både mormor och farmor har övertygat mamma om att de är helt normala så vi gör ingen stor grej av det, själv märker jag dem inte alls faktiskt.

Igår fyllde jag en månad förresten! Det firade vi hemma i soffan. Pappa spelade musik för mig och mamma hela kvällen och de skrattade en massa (fråga mig inte om vad), och sen lagade han middag som de åt i soffan, mamma verkade väldigt glad, ja, pappa med. Vi hade i alla fall himla mysigt och jag fick ligga vid mammas bröst nästan oavbrutet hela kvällen, skitschysst!

Jag lägger in en bild från igår här. Den föreställer mina knasiga föräldrar när de är glada över nåt, också jag förstås. Tror de lyckades knäppa bilden precis när jag smaskade till, typiskt dem. Lägg förresten märke till skivboken pappa håller i. Jag kallar den vår fjärde familjemedlem.

Ha det så bra!

Kram från Elli

image63


Så går det när man är en smula korkad

Nu ska jag erkänna ett misstag jag begick häromdagen, som säkert kan tyckas lite roligt.

När jag skrev förrförra inlägget FAQs, här på bloggen, så hade jag ingen aning om att det var en förkortning för Frequently Asked Questions.

Jag trodde att det var ett hippare sätt att skriva Facts (Fakta).

Seså, skratta nu hånfullt åt mig, det förtjänar jag.

Gnäll

I morse åkte mamma och Richard tillbaka till Sverige och Jim har sedan några dagar bestämt sig för att göra Chania (med tillhörande barliv) istället för att stanna i stendöda Palle. Det var fruktansvärt tungt att säga hejdå till mamma igårkväll, definitivt det jobbigaste avskedet hittills. Jag grinade och snörvlade tills jag till slut bestämde mig för att gå till sängs (redan klockan 22!). När jag steg upp vid nio i morse kändes det tomt, men redan bättre. Jag är ju egentligen van vid att inte ha familjen så nära så jag kommer in i det ganska snabbt igen, men avskeden är fruktansvärda, de känns alltid så definitiva.

Det har varit en vansinnigt intensiv vecka. Inte nog med mamma, Rochard och Jim på besök och en vilja att spendera så mycket tid som överhuvud taget möjligt så har Elli haft problem med magen och jag har spenderat många långa timmar vankandes av och an i hemmet för att försöka lugna henne. Detta har nu lett till att jag har påsar under ögonen, smärta i höfterna och en ständig huvudvärk. Jag verkar inte kunna komma över min trötthet heller, även om jag får ganska hyfsat många timmars sömn under nätterna, dock aldrig sammanhängande förstås.

Nu verkar Elli sova lugnt för första gången sen vi gick upp vid nio i morse, magen har krånglat som vanligt. Jag borde ju såklart skriva en massa positivt här nu eftersom det var så länge sen jag skrev nåt alls, men det får bli som det blir nu, kreativiteten har smitit och kvar finns bara bultande tinningar och glansiga ögon. Kanske skulle jag skippa disken och sova en stund nu när jag har chansen?

Hur som helst så har det varit fantastiskt att få ha mamma här ett tag, vi har setts jättemycket och Elli och hon klickade såklart direkt. Nästa gång blir nästa år, vilket ju inte ligger så långt in i framtiden. men tänk, då kommer det lilla pyret att kunna skratta, rulla runt, jollra och kanske till och med sitta på egen hand. Det går verkligen för fort.


FAQs

Jag tänkte att jag skulle ge mina kära läsare - er - lite hårda fakta vad gäller tidsperspektivet över mitt liv här på Kreta. Bloggen heter ju ändå Jo - och livet på Kreta, så det känns som att det är på tiden att ni får se svart på vitt hur snabbt mitt liv förändrades.

6 maj 2006: Jag anländer till Paleohora
2 juni 2006: Sover sista natten i min egen lägenhet
3 juni 2006: Sover första natten hos Aris
Augusti 2006: Flyttar in hos Aris officiellt
November 2006: Plockar oliver med Aris och hans familj
29 december 2006: Går på Aris systers bröllop i Chania, får höra av svärmor att det är min och Aris tur nästa gång och skrattar bort det, en smula obekväm
11 januari 2007: Åker på semester till Goa, Indien med Aris
Mitten av januari: Jag blir (ovetandes) gravid
25 februari: kommer hem från relaxsemestern i Indien
27 februari: Testar positivt och får en smärre chock
5 juli 2007: Gifter mig med Aris i trädgården
5 oktober 2007 - ett år och fem månader efter ankomsten till Kreta: Elefthería föds, jag blir mamma!

Ja, så kan det gå om man inte är försiktig, haha! But i'z all good, man.

RSS 2.0