Ny milsten

Ja, Elli kan ju som bekant (?) krypa nu, hon far omkring som en duracellkanin och förstör det mesta i sin väg, allt med ett finurligt leende under lugg.

Hon har tagit sitt första stapplande steg också, men det var ett tag sedan och hon har inte gjort om det sedan dess. Hon kan pussas också, om man ber fint vid rätt tillfälle, ibland gör hon det (på mig) utan att jag ens ber om det, det är kärlek det. Hon har åtta små tänder med fina glipor mellan var och en och sover gör hon gott, dag som natt. Dessutom säger hon mamma ibland.

En praktbebis på alla sätt.

Varje gång en ny milsten avklaras så bubblar hela Ellis omgivning av stolthet och glädje, förutom hennes pappa, som, på sitt vis, nöjer sig med att nicka, eller säga "yeah?" eller något annat machoentusiastiskt. Fram tills idag.

Aris satt inne och matade lillfisen och plötsligt hör jag manligt jubel "BRAVO BEBOULA MOU!" "DU ÄR VÄRLDENS DUKTIGASTE FLICKA, SOM DU KAN!!!" "PAPPAS FLICKA, SÅ DUUUUKTIGT DU ÄR!" "BRAVO, BRAVO!". Snart kom han ut till mig och frågade kaxigt om jag någonsin sett Elli peta sig i näsan själv, och nä, det hade jag ju inte. "Det gjorde jag, nu, nyss! Det är en stor dag Johanna, detta måste skrivas in i bebisboken."

Sen gick han in igen och fortsatte ge Elli komplimanger för sin bragd.

Ja, vi imponeras av olika saker här i livet, så mycket är uppenbart.

Grus i ögonen

Här sitter jag klockan nio på morgonen med grus i ögonen, märkligt kan man tycka. Men det är det inte för att efter att ha somnat vid halv elva (tre timmar innan mig) igår så vaknade lilla skitungen klockan sex idag, sömnig och gnällig men utan en tanke på att somna om. Nu har hon precis gjort det, tre timmar senare. 

Kanske borde jag följa hennes exempel...

Det är förresten svinkallt och regnigt här nu, som typiskt novemberväder. Från en dag till en annan måste man ta på sig kofta och skor om man vill vara ute, mycket märklig känsla. Men jag tror att det är tillfälligt.

Vår morgon

Idag vaknade Elli på sitt soligaste humör strax innan klockan åtta. Jag var väl kanske inte riktigt lika solig, är ju inte direkt känd för mitt fantastiska morgonhumör. Men med Elli brukar det gå lättare att komma upp, en kramgo och leende liten trollunge på andra sidan rummet är bra lockbete för att ta sig upp ur sängen.

Vi gick upp till hotellet efter att jag diskat undan gårdagens disk lite snabbt och Elli som nu HELA tiden vill gå tog till slut för mycket av den lilla morgonpower jag skrapat ihop. Jag kände hur irritationskänslorna kom krypande när lillan bara gnällde och gnällde och gnällde oavsett vad jag gav henne eller gjorde med henne. Fick hon inte gå (hållandes i mina händer såklart), så blev hon frustrerad och arg. Så till slut gick jag hem och då var väl klockan runt tio.

Jag insåg snabbt att hon inte skulle somna om än på ett tag och eftersom mina egna ögon kändes tunga redan så bestämde jag mig för att spänna fast Elli i barnsadeln och köra ut på en cykeltur.

Det började som en ganska jobbig morgon men blev en av de bästa någonsin.

Temperaturen är perfekt idag, run t25 grader skulle jag tippa, solen skiner intensivt och emellanåt ger några vita moln en lite skugga. Vi cyklade ut mot landsbygden och hela tiden hade vi havet precis sidan om oss, och det glittrade så vi fick kisa om vi ville titta på det. Vi svängde av på en liten grusväg och grönskan blev intensiv då en liten flod sakta ringlade fram parallellt med vår lilla grusväg. Vägen ledde till en hage där två fantastiskt vackra hästar stod och njöt av morgonen. Jag parkerade cykeln och gick fram till hästarna med Elli i famnen som blev alldeles överförtjust. Vi matade dem med lite gräs och de var så lugna och mjuka och fina, ja, de såg riktigt välmående ut. Hela jag fylldes av en stark känsla av harmoni och välbehag och Ellis gurglande skratt när hästen nafsade efter mer gräs värmde min själ inifrån och ut. Där stod vi i grönskan under träden med solen strilande in mellan bladverken och klappade hästar, de enda ljud som hördes kom från naturen och oss. Det var en magisk stund.

Efter ett tag hoppade vi upp på cykeln igen och begav oss hemåt på en lika underbar och stillsam tur, och väl framme vid huset såg jag att Elli hade somnat och satt som en liten säck potatis på sin barnsadel. Jag kunde knäppa loss henne och bära in henne i sin säng utan att hon vaknade och mysig musik välkomnade oss då jag hade lämnad cd-dpelaren på innan vi stack.

Jag är glad att jag tog mig tid att skriva denna text, för denna morgon hade något som jag vill minnas för evigt, och återskapa om och om igen. Något jag bara kan finna här, men här i överflöd.

Frid.

Vi är med i SOLO!

Om man köper oktobernumret av supermagasinet SOLO och slåt upp sidan 32 - vad hittar man då? Jo, ett helsidereportage om mig och Elli, som en del av ett tresidigt reportage om unga mammor. Vi är jättefina och texten är såklart skriven av bästis Johanna som lever drömmen som magasinjournalist i Stockholmia.

Lustigt att hon hamnade där och så och jag som hemmafru i en by i Grekland. Vi är ju egentligen väldigt lika.

Öden, gott folk, öden.

Men i alla fall. Köp SOLO och rama in oss på era väggar. Detta är min chans att bli känd. Hahahaha!

Såhär kan det vara...

Vi var hos doktorn igen för en ny omgång vaccination, mätning och vägning för två veckor sen (jag vet att jag är lite sent på det...). I väntrummet fanns många festliga saker att leka med. Bland annat en röd åsna.



Några dagar senare fyllde Ellis kompis Gogo ett år så det åkte vi såklart och firade.


Här är Gogo med sin farmor, fler än jag som ser en slående likhet?

Ellis pappa satte en blomma i hennes hår, han är kanske inte bäst på färgmatchning, men det är tanken som räknas. Och det blev förstås ändå väldigt gulligt.



Samma kväll var det en "mycket viktig" fotbollsmatch (AEK-Panathinaikos) så istället för att placera Gogo i centrum så fick TV:n den äran. I stort sett alla greker är passionerade fotbollsälskare, men min käre make är nog snäppet värre än de flesta. Det tycker jag demonstreras ganska bra av denna bild.


Hahaha....

Nästa dag hittade jag Elli vid vårt spritförråd, väldigt långt ifrån där jag hade placerat henne en minut tidigare. Hon såg misstänktsam glad ut och jag inser att det är dags att börja barnsäkra hemmet.








Lyckan kommer, och återkommer

Egentligen vet jag inte hur öppen jag vågar eller vill vara här, och jag vet att det börjar bli tjatigt för er att läsa, men jag försöker hitta balansen så ha lite tålamod.

Jag mår bättre och är mer harmonisk just nu än vad jag har varit på ganska länge. Det är ett resultat av ganska mycket jobb med mig själv, och arbetet fortsätter. Skillnaden är att jag har börjat visa mer av vad som pågår inuti mig, både i verkliga livet och här på bloggen. Kanske känns det egentligen inte alltid helt ok att bli för personlig här, men det är samtidigt ett tecken på att jag blir starkare och gladare. Även om det kan verka motsägelsefullt. Livet ruskade om i mig på ett lite chockartat sätt, eller rättare sagt så hann jag inte riktigt anpassa mig efter de nya, väldigt mycket annorlunda förutsättningarna. Kanske är jag i anpassningsfasen nu. Jag ställer höga krav på mitt tillstånd och jag är inte nöjd med något så länge jag inte är riktigt lycklig och balanserad, men det betyder inte att jag är olycklig, kanske bara hyfsat nöjd. En sak vet jag dock, jag har själv all makt för att finna lyckan. Och den tanken är så befriande.

Vilket förhållande som helst kräver jobb, och av vad jag har sett i livet så finns det inga perfekta sådana. Men min man kämpar på så gott han kan, och jag vet det egentligen. Även om jag inte accepterar att han jämför sig med andra fäder här i byn när vi diskuterar ansvarsfördelning om Elli oss emellan, så finns det en del av mig som ser att han är betydligt mer engagerad och ansvarsfull än de flesta andra grekiska män jag har sett. Det är en balansgång, man kan inte förändra någon och blir ens krav orimliga så skapar man bara problem för en själv. A försöker så gott han kan, jag vet det. Precis som jag.

Jag har mina stunder av sorgsenhet då jag ifrågasätter det mesta och nojar över en massa "tänk om". En stor del av det jag försöker förändra ligger just där. För det finns ingen anledning att oroa sig över det man inte vet, det gör en bara paranoid och nervös och man tar ut sorger i förskott. Man måste ha tilltro till livet, annars blir man bitter och det vill jag verkligen inte bli.

Jag vet att jag inte skriver i klartext alltid, men som jag skrev i början så vet jag inte alltid hur personlig jag vågar eller vill vara här. 

Jag försöker finna balansen.



Drömmar

Jag har slutat att drömma. Under hela mitt liv har jag drömt väldigt mycket, lagt all min lycka, tro och hopp i framtiden, vilket ju inte alltid varit så lyckat eftersom jag har glömt att uppskatta nuet och det jag har haft. Men sedan jag kom hit tog drömmandet slut och i början var det lite av en befrielse, jag lever för dagen utan höga krav eller stora drömmar. Och det kan man ju tolka lite hur man vill. Kanske kan man säga att jag nu lever drömmen? Eller så är det tvärtom något som stympat mitt mod att drömma, att jag gett upp tron på att jag har makt att önska något för mig själv? Det spelar ingen större roll egentligen, men jag nu vill jag börja drömma igen, som en del av processen att återskapa den Jo som jag egentligen är och vill vara. Den starka, självständiga, sprudlande tjejen som vet vad hon tycker om och vill ha i sitt liv.

Så här kommer lite drömmar.

1. Jag vill ha ett större hus. Två, tre sovrum hade varit bra så att alla fick ett eget rum, inklusive lillebror/lillasyster. Ett kontor till mig själv med fin utsikt där jag kan sitta och skriva, kanske hade detta varit den slutliga sparken i baken att skriva den där boken? Ett fräscht kök som inspirerar till matlagning. Lättstädade golv, typ klinkers så att hemmet känns rent när det är nystädat istället för konstant smutsigt. Ett badrum med badkar så man kan mjuka upp alla ben och muskler under kalla vintermånader. Ett stort vardagsrum med sköna soffor som har plats åt minst fyra personer. Detta hus skulle jag måla i tokiga färger, men i färger som vi väljer tillsammans (glöm blått!). Barnens rum skulle inredas kreativt med mycket plats för bus och lek. Huset skulle gärna ha en lättskött trädgård som var mysig att vistas i under svala kvällar, sköna och snygga trädgårdmöbler såklart!

2. Jag vill öppna en liten salong. Jag vill uppdatera mina frisörkunskaper och ha en liten privat salong där jag kan jobba deltid. Även denna skulle inredas kreativt, vara lite alternativ med skön musik och kanske lite rökelse eller en aromalampa brinnande i ett hörn för att ta bort lite av alla kemikalier. Jag skulle vilja jobba med naturliga produkter i den mån det gick.

3. Jag vill ha så pass mycket jobb att jag känner mig självständig. Jag tror att det är en viktig aspekt för att jag ska må bra i ett förhållande, vilket som helst. Jag vill vara med någon för att jag vill det, aldrig behöva tvivla på om jag stannar för att jag måste, vilket säkert skulle kunna hända.

4. Jag vill skriva en bok.

5. Jag vill resa till London med min väninna Ellie.

6. Jag vill resa mer med familjen.

Jag börjar att försöka förverkliga punkt tre, jag tror att det är rätt ände att börja i. Sefan kommer nog ettan och tvåan, men med de är det ingen stress. De sista tre lämnar jag i den obestämda framtiden.

Jag tror att drömmar är otroligt viktiga.


Semester från livet

"Jag har nerver" kan man säga om man direktöversätter ett uttryck för att man är irriterad och frustrerad från grekiska till svenska. 

Hemmamamma med en man som jobbar väldigt mycket och inte hjälper till så mycket som man kanske hade hoppas, och utöver det inte kan förstå vad som skulle vara ansträngande med att ta hand om ett barn hela dagarna. 

Samtidigt jobbande kvinna som inte vill nöja sig med att bara vara hemmamamma, så de få timmar då pyret sover ägnas åt jobb framför datorn.

Och mån om sitt sociala liv på kvällarna, enda tiden som finns till att träffa vänner.

Samtidigt i behov av lite uppmuntran från specifika håll, men det är tyvärr ganska sällsynt.

Egentligen vill jag inte klaga, jag vill verkligen inte det. Mitt lilla barn är så snällt även om också hon växer och blir mer och mer krävande, som alla andra barn. Nu vill hon öva på att gå hela tiden, fram och tillbaka, upp och ner, och vansinniga illtjut varvat med soliga leenden. Och platsen jag bor på är så vacker och stressfri. Och jag har mycket jobb, vilket ju är bra egentligen, på det stora taget.

Men jag känner att jag "har nerver". Mitt tålamod är inte så bra som det brukar och ögonlocken blir så tunga när jag sätter mig framför datorn för att jobba. Jag är trött, men sover jag nu så är jag ännu tröttare när jag vaknar och måste springa runt med Ellisen.

Jag skulle behöva en liten semester, tänk att få spendera en helg utan barn, jobb, man eller ens vänner. Bara helt för mig själv i lugn och ro. På ett spa kanske, eller ett tält i ingenstans hade också gått bra. Några bra böcker, lite god mat, kanske några softiga tv-serier, mysig musik. Samla ny fräsch energi, få längta efter min lilla familj ordentligt... Ja, det hade varit underbart.

Så att nerverna hade försvunnit.

Men snart är det höst, då trappas makens arbetstimmar ner drastiskt och jag hoppas innerligt att det innebär mer delad tid med Elli. För hennes skull, framför allt.

Svengelska

Jag har alltid irriterat mig en smula på de svenskar som lägger in engelska ord istället för vanliga svenska när de pratar och skriver. 

När jag nu läste igenom mitt förra inlägg så ställde sig armhåren i givakt. Så fult!

Men det är ändå inget mot hur vi pratar här hemma, fast då är det greeswelish som gäller.

T ex:

Do you know where Ellis pipila is? (Napp)
Kalinihta älskling. (Godnatt)
Hi babe, kala? Puss! (Bra?)
Have you seen the bibero? (Nappflaska)
Dose mou ena puss. (Ge mig en...)

Osv, osv... Ganska underhållande för en utomstående skulle jag tro.

Inbrottstjuv - är det lönsamt?

Igår var vi ute till halv ett ungefär. Vi gick först och åt middag på Calypso, svärdfisk fick det bli för min del så mandelpeston var slut. Sen satte vi oss med Aris systrar för att tjattra lite, den tredje systern som vanligtvis bor i Qatar är hemma på holiday, och hon är mycket trevligt sällskap. Hon har alltid utomjordiska stories då hon för det första jobbar som flygvärdinna och reser jorden runt mest hela tiden och för det andra på ett privat plan rör sig i rika businesskretsar bestående av sheiker och businessmän från hela arabvärlden and beyond. Igår var topstoryn om hennes väninna som tydligen är älskarinna till amiren av Qatar och hur mycket pengar hen hade gett denna väninna för att hålla tyst så att ingen av hans tre fruar skulle få reda på läget. Vidare berättade hon att många av sheikerna och de andra affärsmännen samlar bilar som hobby, och då snackar vi toppbilarna, de nyaste, fetaste, dyraste av alla, och samtidigt är de så rädda för att få onda ögat på sig så att om någon skulle berömma en av bilarna så får han den. T ex en affärsbekant hälsar på en sheik och sheiken visar honom några av bilarna ur han samling för att imponera och övertyga om sin rikedom, bekanten berömmer bilsamlingen såklart, allt annat är oartigt och kanske berömmer han särskilt en av dem. Detta tror man kan jinxa sheikens lycka, så för att upphäva jinxen så ger han bekanten bilen i fråga. Summorna och de kända namnen hon delar med sig av är hisnande, och mitt i all brist på moral så låter berättelserna så overkliga att de blir väldigt underhållande. Man sitter där och gapar och skrattar åt vansinnet.

Hur som helst. Vi drack ett par raki och tequila och var lagom mjuka under fötterna när vi gick hem.

Väl hemma märker vi att vi låst in dörrnyckeln, oh nej! Vi har en sådan dörr som låses när man drar igen den, så det är lätt hänt att låsa in nyckeln. Lyckligtvis var ett litet toppfönster öppet i sovrummet och jag klättrade och ålade mig in som värsta MonaLisa-tjuven i Louvren. Och jag lyckades ta mig in oskadd! Värsta adrenalinruset, jag älskar sånt.

Lite småspänning i vardagen är aldrig fel och om till och med Aris är imponerad så har man faktiskt gjort nåt ganska coolt. Kanske borde jag sadla om till inbrottstjuv?

Magknip

Två män i byn, goda vänner till min man, var ute i lördags och slog runt. Båda har seriösa förhållanden med fantastiska kvinnor som jag känner mer eller mindre väl. Den ena är nyförlskad i en oerhört vacker tjej och snackar om att han tror sig eventuellt ha funnit sin blivande fru, och den andra kämpar på i ett förhållande med en utländsk tjej som praktiskt taget är här för hans skull eftersom hon har svårt att hitta sin plats i byn. Jag har tagit dessa män för att vara grabbar med goda intentioner.

Tre vänner till mig är här på semester, de var också ute i lördags och slog runt, två av dem har ett semesterförflutet med ovan nämnda män. Det är partytjejer som vill ha kul och det är ju inget fel i det.

Idag berättade tjejerna lättsamt att vissa saker aldrig ändras, dvs en gång fuck friends, alltid fuck friens.

Männen hade alltså smugit iväg i natten, ensamma förstås, mött upp sina före detta semsterflirtar på nåt hemligt ställe, fått sin bekräftelse på att de fortfarande är attraktiva och med i gamet, utan en tanke på de intet ont anande flickvännerna som låg hemma och sov tryggt eftersom de lärt sig att lita på sina män då de vet  att ett förhållande utan tillit inte fungerar.

Jag vet att det inte är min börda, men jag är så besviken. Besviken på männen som inte verkar bry sig om de de menar att de älskar. Besviken på tjejerna som inte förstår vilken skit de varit med om att skapa. Besviken på mig själv som tar det personligt. Besviken på mig själv igen som tappar tron på både kärlek, trohet och mina egna nära. Och oerhört ledsen för de utsatta flickvännenrnas skull.

Och sen det olustiga frågan som jag gör mitt bästa för att försöka förtränga...

Borde jag berätta?

Det enda jag vet är att om det skulle hända mig så hade jag velat veta, och jag hoppas att någon hade berättat för mig. Men jag riskerar att göra mig ovän med min mans bästa vänner, och därmed kanske också min egen man, och det är en sits som är oerhört svår för mig att hantera. Och så det klassiska "det man inte vet har man inte ont av", är det verkligen så?

Nä, denna dag började väldigt illa.


Hur gör de?

Jag vill skriva, skriva sådant som betyder något, varvat med löljigheter och lättsamheter då och då. Men hur skriver man om det viktiga utan att dömas? Eller rättare sagt, hur skriver man om det viktiga utan att bry sig om domarna? Det behöver inte handla om enbart negativa domar, men ibland är det så svårt för mig att öppna upp för efteråt är jag så uttömd på energi att det inte finns något kvar för att ta emot responsen, och domarna.

Hur gör de som skriver böcker? Än mer, de som skriver självbiografier? Jag klarar knappt av att upprätthålla en blogg utan att göra den platt och simpel då det jag egentligen vill skriva tar för mycket kraft, inte själva skrivandet utan responsen, och ibland bristen på respons. Men jag älskar att skriva, att skapa text som befirar och berör är något jag griper tag i när näsan knappt är ovan vattenytan. Som terapi.

Hoppas att jag en dag kan finna balansen.




Överkonsumtion

Gösta Petter!

Två finska tjejer som jag lärde känna när jag för drygt två år sedan jobbade som partybartender på Cosmogonia här i Paleohora är på besök. De har följt min resa med stort intresse och tycker att förvandlingen från att vara byns partysessa till lugn och mogen liten mamma är enorm. De är väldigt glada och mysiga tjejer så det är väldigt kul att se dem igen, även om det blir färre tequilas denna omgång.

De frågade om det var nåt jag ville att de skulle ta med och jag sa såklart att jag ville ha lite Marabou.

Tre kakor fick jag, plus en enorm påse sura och salta godisar.

Gissa vem som har ont i magen nu.

Framgångsrika vänner

Jag försökte få tag på min svenska frisör idag för att boka in en tid tills jag är i Sverige på besök. "Va?" kanske ni tänker, "Hon ska väl inte hem förrän i december?". Rätt tänkt, men min frisör är så poppis och uppbokad (med all rätt, hon är magiker) att det gäller att vara ute i väldigt god tid om man vill bli fin hos henne. Så jag ringde idag, ca fyra månader i förväg.

Nja... det såg dåligt ut under de två veckorna jag befinner mig i Sverige, fullt schema.

Jahapp... Nähäpp... Men det är verkligen kul att det går så bra för henne, det förtjänar hon. Mindre kul är det för mitt förfärligt fula hår.

(Fast jag är ganska säker på att hon kommer lyckas klämma in mig ändå, det brukar hon kunna till slut, vi är ju ändå gamla klasskompisar.)

Terapidag nummer två

Ikväll är det dags för nästa hypnoterapisession hos Ellie, det ser jag fram emot. Såhär en vecka senae känner jag mig fortfarande starkare och positivare än innan. Om det beror på terapin eller något annat kan jag inte svara på, men det känns väldigt bra att vara på rätt köl. Livet flyter på bra trots att det såklart lämnar en del att önska. Fast jag tror att om livet vore perfekt så hade vi inte haft något att leva för, enda vägen är ju uppåt och framåt och står man hela tiden på toppen av berget så förlorar man sitt syfte. Mitt syfte är att finna lyckan i den tillvaro jag hamnat i, för att i vidare led kunna ge Elli en så bra start i livet som möjligt. Jag tror inte att något är viktigare för ett barn än att växa upp i en trygg familj (inte nödvändigtvis kärnfamilj, även om det oftast gör det hela enklare) med tillfredsställda och positiva föräldrar som kan ge kärlek och tid i överflöd.

Jag har en del att jobba på med mig själv, spärrar, rädslor, konstiga uppfattningar... Det är så lätt att skylla sina motgångar och svårigheter på omständigheter och människor runt omkring en, men den anda som bär ansvaret för ens egen lycka och välmående är ju egentligen en själv. Tror jag i alla fall. Sedan underlättar det ju om man har förstående och stöttande människor omkring sig, men även det är ju upp till en själv att se till. Och lyckas man dra på sig närstående som inte är så förstående och stöttande så får man bygga sig stark själv. T ex genom lite terapi, haha.

Vad hände?!

Ok, sista tjatinlägget om nattning nu, lovar!

Lillan blev trött, tiden var inne, jag fasade.

Blandade välling, förberedde lillsnuttis som trött gnuggade sina bruna små ögon.

La henne i sängen, hon ströckte sig efter flaskan, sög hungrigt i sig av vällingen och somnade efter ca tio minuter. Jag drog ut flaskan, smög ut ur rummet och stängde försiktigt den gnisslande rulldörren.

Hon sover än.

Inte en tår, inte ett pip, bara lugn och mys.

Jag kan nog inte beskriva i ord min förvåning och lättnad. Det känns som att jag vunnit ett krig.

Åh vad jag älskar min lilla flicka!

Det är svårt, men går framåt

Ja, jag har ju hittills varit så oerhört lyckligt lottad med att ha fått ett så fantastiskt lätt barn som i stort sett aldrig gråtit, alltså riktigt gråtit. Jag tror att jag kan räkna de gångerna på ena handen.

Därför är det så extra jobbigt för mig att se henne gråta så när jag vet att en enkel handling kan få henne att sluta.

Men jag var så stark att jag förundras över mig själv.

Vid tio började processen, blanda välling, byta blöja, borsta tänderna, sätta på pyjamas, skratta lite tillsammans, släcka ner och lägga ner lillan i sin säng. Jag bjöd på välling som hon drack lite av i lugn och ro. A kom hem och lite ljud kom från köket, kanske detta störde lite...

Efter en stund börjades det, upp och ner i sängen och varje gång lade jag försiktigt ner henne igen.

Sen blev hon arg, började gnälla. Välling var inte intressant längre. Gnället blev till gråt och tills lut var hon nästan hysterisk mellan gäspningarna och ögongnuggen. A blev orolig och undrade vad sjutton jag höll på med och istället för att ta diskussionen där och då och sabba det lugn jag försökte hålla i sovrummet så sa jag bara att allt var i sin ordning och att han kunde gå ut en runda medan vi nattade. Han lämnade huset ganska upprörd. Han är ju inte heller van att se sin lilla prinsessa så ledsen.

Jag satte in en liten speldosa och plockade upp Elli när hon var som mest ledsen och dansade lite till vaggvisorna, hon blev lite lugnare och jag lade ner henne igen. Märkligt nog blev hon lugn direkt när hon kom ner i sin säng igen, jag hade verkligen väntat mig att hysterianfall. Lite gnäll senare somnade hon.

Under hela tiden hon är i sin säng sitter jag brevid och har mina händer på henne så att hon aldrig ska känna sig ensam. Det tror jag är det viktigaste.

Det var en väldig prövning och tog nog allt som allt runt en timme. Under natten vaknade hon några gånger men med antningen lite smek på kroppen eller dans ett par minuter somnade hon om igen.

Så det gick till slut, ikväll gör vi likadant och hoppas på att det åtminstone går snabbare.

Tack Tess, Zalli och Ulrica som gett fina inputs, när det var som värst tänkte jag på er och det hjälpte jättemycket.

Bära eller brista?

Puh! Elli sover!

Gråt: Ja.
Amning: Nej.

Imorgon blir det utvärdering...

Somna utan bröst eller gråt - är det möjligt?

Varning! Om du inte har en bebis själv så är följande inlägg med största säkerhet väldigt ointressant, läs på egen risk.

Elli ammas fortfarande och här ses det som något närmast märkligt och jag får ofta frågan Varför?. För att riktigt få er att förstå hur märkligt det verkar i grekernas ögon så ska jag berätta om våra två senaste besök till Ellis barnläkare.

Elli 9 månader:

Vi står och pratar om man och vad Elli bör äta och inte och doktorn frågar vilken mjölk (välling kallas mjölk här) jag ger henne varpå jag svarar min egen såklart. Min schyssta doktor (som är kvinna, kanske jag bör tillägga), som alltid anstränger sig för att jag ska förstå allt hon säger och inte har något emot att använda sig av engelska språket (till skillnad från många andra), tittar förvånat/skeptiskt på mig och undrar om det inte är jobbigt. Jag svarar att det inte är det, att jag faktiskt tycker att det är väldigt praktiskt och mysigt. Hon insisterar på att det måste vara besvärligt och jag får återigen berätta att jag tycker om att amma Elli. Hon virrar lite på huvudet och säger jaja...

Elli 10,5 månad:

Aris är lite orolig över att Elli ligger i vår säng och ammas på morgonen och frågar om hon kommer bli van vid att vara hos oss och inte vilja sluta med det förrän hon är tio år gammal (ja, jag ler lite överseende brevid eftersom jag ju vet svaret). Doktorn ignorerar hans riktiga fråga om sängen och fokuserar på det faktum att jag fortfarande ammar., Hon skrattar lite och säger att det är fantastiskt med många tyska, engelska och skandinaviska mammor som har så mycket mjölk och energi att amma så länge. Ja, det är ett mysterium hon knappt kan förstå. (För er som inte är så insatta i amning så kan jag berätta att i stort sett alla kvinnor har tillräckligt med mjölk fram till dess att de väljer att sluta, mjölkproduktionen går helt hand i hand med hur mycket som efterfrågas av barnet och har man för lite mjölk ett tag så får man intensivamma tills produktionen går upp. Det kan kanske innebära 10 timmars amning per dygn i några dagar, vilket inte så många kvinnor är pigga på, så då säger de att de inte har tillräckligt med mjölk istället och börjar ge ersättning (inget fel i det alls för den som vill, enligt min mening, jag är absolut ingen amningshetsare utan gillar det bara personligen).)

Men visst är det lustigt att en barnläkare som jobbat i tjugo år med bebisar och barn tycker att det är ytterst underligt att någon kvinna väljer att amma sitt barn i elva månader? Bara för att det finns alternativ? Jag tror att Grekland i den här frågan ligger i tiden ungefär som vi gjorde på 70-talet då kvinnans frigörelse var som störst. Kvinnor vill ha rätt att välja vad de ska göra med sina kroppar och vill inte förminskas till mjölkkossa så fort de får barn. Kanske har brösten fått en än mer sexuell laddning de senaste åren och inte riktigt kan förknippas med mat åt små barn? Det finns säkert fler anledningar än så och säkert ligger det lite sanning i dem alla.

Men så i alla fall...

Jag har nu börjat försöka trappa ner amningen för att kunna sluta när Elli är runt ett år, vilket jag tycker blir lagom för oss, dels för att vi blir en smula mer oberoende av varandra och dels för att det därefter kommer bli väldigt mycket svårare att sluta. Så i förrgår lyckades jag för första gången somna lillis med flaska. Jag bara lade henne i sängen och satt och höll flaskan medan hon drack och efter 15 minuter så somnade hon. Det var helt fantastiskt och jag kund einte tro att det var sant. Inga protester, inget gråt inget klag.

Sedan vaknade hon flera gånger och alla utom sista gången somnade hon om igen efter lite dans. Sista gången var hon dock otröstlig och efter en halvtimmes dansande, vaggande, sjungande etc så gav jag henne till slut bröstet varpå hon somnade efter en minut och sov sedan hela natten.

Men det var ju första försöket... intalade jag mig.

Igår gjorde jag likadant som föregående natt och precis när hon hade slutit ögonen och var på väg att somna med flaskan i munnen så behövde hon bajsa. Så hon bajsade och jag bytte hennes blöja så tyst och lugnt jag kunde. Men det är ju klart att hon ändå vaknade till liv. Sedan ville hon leka. Hon har precis lärt sig att ställa sig upp i spjälsängen så hon ställde sig upp, jag lade ner henne, hon ställde sig upp, jag lade ner henne osv i all evighet, och hon skrattade precis hela tiden. Flaskan kunde jag glömma, den var inte intressant längre.

Till slut gick jag ut och tänkte att hon fick trötta ut sig i sängen en stund och kanske sedan kunna somna lättare. Men så fort jag lämnade rummet började hon gråta. Suck, in igen. Till slut var hon så övertrött och svettig att inget var bra. Det som hade börjat så lugnt och bra hade någonstans på vägen gått väldigt fel och lillis bara gnällde och grät om vartannat. Jag vaggade och vaggade och sjöng och vyssjade men hon var otröstlig. Så efter en och en halv timme så gav jag henne utmattat bröstet och hon somnade på en minut.

Finns det någon där ute som har något tips på hur jag gör detta så smärtfritt för oss båda som möjligt? Jag frånsäger mig intresse från alla metoder som innebär att Elli måste gråta sig till sömns. Men jag vill verkligen veta hur ni andra gör/har gjort.



Så här såg det ut till slut i alla fall...

Terapi

Jag nämnde förra veckan att jag skulle gå på en terapisession hos Ellie för att lätta lite på det tryck som uppstår i oss då och då. Ellie är utbildad inom en massa olika terapier såsom psykoterapi, hypnoterapi, massageterapi, reflexiologi, reiki osv... Efter vårt inledeande samtal så avgjorde hon att det mest lämpliga för mig nog var hypnoterapi. Åh så spännande! Det kittlade i magen och jag undrade om det skulle vara som på film där man knäpper med fingrarna, somnar och gör knasiga saker och sen knäpper igen och vaknar. Skulle det verkligen funka på mig?

Så var det ju förstås inte. Det handlade mer om någon sorts djup, vägledd avslappning/meditation där vi försökte komma åt det undermedvetna jaget och koppla från det medvetna för en stund. Det gick ganska bra faktiskt, trots att jag tappade fokus några gånger. Vissa stunder minns jag som ett behagligt svävande, andra stunder vägledde Ellie mig genom trappor till trädgårdar och andra väldigt behagliga platser där jag fick i uppgift att kratta och bränna löv och plantera blommor och andra kreativa saker. Platserna och genomförandet av dessa uppgifter skulle fungera som metaforer för att ta isär negtiva mönster och uppfattningar som jag bär på, och byta ut dem mot positiva.

Såklart är inget så pass enkelt att man efter en timme har fått bukt med allt man drar omkring på, men när jag lämnade Ellies mottagning så kändes det som att jag svävade, jag hade ett leende på läpparna och ville verkligen sprida den värme jag hade inom mig till varenda människa jag mötte på vägen. Det var fantastiskt så mycket positiv energi det gav!

Ellie frågade mig efter sessionen hur lång tid jag trodde att jag varit "under" och jag gissade på 15-20 minuter, i själva verket hade jag legat där i 55. Det blev jag väldigt förvånad över.

Jag ska gå en gång i veckan nu, och det är något jag verkligen skulle rekommendera varenda människa som har möjlighet att göra.

RSS 2.0