Fest, fasta och drakflygning

Lite tråkiga är ni allt som inte kommenterar när jag bemödar mig att lägga upp bilder och allt, men eftersom jag är en stor människa så låter jag det passera för den här gången.

Fest blev det förstås på lördagen och på söndagen var maken min ganska klubbad hela dagen. Själv mådde jag tiptop så när barnet i huset gått och lagt sig och mannen placerats framför en "mycket viktig" basketmatch på TVn så stassade jag om och gick ut i natten. Vatten var drinken för kvällen men enormt mycket dans och skratt blev det i alla fall.


Åkta partybilder är denna blogg tyvärr inte så bortskämd med, men idag gör vi ett undantag. Jag och underbara vännen Zoe dansar och fular oss.



Dagen därpå skulle Elli givetvis vakna jättetidigt så tur var att jag kom hem i tid kvällen innan (1.30) och inte drack något berusande på hela kvällen. Det var "ren måndag", dagen då den förtio dagar långa fastan startar. Fastan innebär att man inte äter kött eller mjölkprodukter, inte dricker alkohol och inte heller äter sötsaker. Kanske hälften av byns invånare tar fastan på allvar, men många bryr sig inte alls. Jag är ju inte ens ortodox så mig påverkar den inte nämnvärt förutom att svärmor inte lagar kötträtter lika ofta som vanligt, även omde faktsk förekommer då och då i alla fall. Den "rena måndagen" är en stor festlighet och dessutom röd dag så vi började dagen med att gå ner i byn för en kaffe. Där stötte vi på många vänner och socialiserade i solen. Sedan gik vi hem och åt grönsaker av olika slag för att vid två-tiden bege oss till Grameno Beach där man enligt traditionen flyger drake med barnen. Vår nioåriga Efterpi och hennes väninna hade varsin drake, likaså Panajota, men hennes flög inte. Vädret var alldeles perfekt för drakflygning och hundratals drakar dansade på himlen. Det var jättetrevligt! Mat och musik fanns på plats och mycket, mycket folk.


Här kommer hela gänget, redo att flyga drake.


Ellis tredje faster Eftihula bor i Qatar men är här och hälsar på i en månad, vilket vi gillar mycket.


Men bäst är ändå farmor Efi.


Panajota flyger drake med hjälp av sin mamma Eleni och farfar Lefteris ivrigt påhejande i bakgrunden.


Faster Eftihula leker gärna med alla barnen.


Elli får lära sig grunderna i drakflygning av faster Eleni - superproffset.


Kusin Efterpi flyger och hennes mamma Emmanuela hjälper till.


Första draken i vårt gäng att lyfta, den tillhör Efterpis kompis Katerina.


Yeay!




Ett litet foto till familjealbumet. Aris satsar på terroristlooken.


Efter flera timmars drakflygning åkte vi tillbaka till farmors hus för att cykla lite. Solen värmde otroligt skönt.

Kommentarer
Postat av: Eva Henriksson

Vilken by ni bor i!!!!

Nöjesproffsig. Drakflygning är ju verkligen härligt.

På stranden!!!Tänk att fastan tas med en nypa salt???Inte ens Efi är renlärig.Skönt förresten att de inte är så religiösa! Det kan lätt bli för mycket.Vackra strandbilder med alla rara släktingar.

Mycket roligt att du var ute lite själv och roade dig! Man har inte roligare än man gör sig......

2009-03-05 @ 18:34:40
Postat av: Maja

Vilka härliga bilder :-)



Jag åkte hem från Kreta på "clean monday" eftermiddagen men jag hann njuta lite av att se alla familjer på stranden.. flygandes de färgglada drakarna. En bortglömd "lek" här hemma i Sverige.. men den tradiationen ska införas.. systersonen ska få sig en fin drake i present snart :-)



Må gott.. önskar Maja som längtar tillbaka till underbara Kreta men har 1 månad, 12 dagar och 23 timmar kvar innan det är dax igen :-(

2009-03-05 @ 18:57:13
URL: http://majoula.se
Postat av: Jo

Eva: Religösa är de nog, men de kanske inte följer traditionerna till pricka alltid. Det är ju ett lite halhafsigt folkslag i allmänhet, men de vill väl, haha! Ja, det var verkligen årets helg. Förstår att barnen längtar mer efter påskhögtider än julen.



Maja: Kathari dheftera som det heter på grekiska ;). Du pendlar visst numer? Jag förstår dig, Kreta är en ljuvlig plats på många sätt. Kram

2009-03-05 @ 19:55:23
URL: http://johannagullberg.blogg.se/
Postat av: Anna-Lena

Vilken underbar och rolig tradition med drakflygning.

2009-03-05 @ 20:40:52
URL: http://zimtsternli.blogg.se/
Postat av: sanna

kommenterar för första gången på din blogg o inte bara på ditt senaste.

Hittade din blogg helt random o har fastnat totalt, så nu har du gjort mig beroende o jag går in o kollar uppdateringar flera ggr i veckan.

Som du nog anar är jag en av alla dessa "Kretanördar" som ständigt kollar bra flygpriser o tjatar sönder alla som vill lyssna om "ön".

Du o din lilla familj ger mig många garv mitt i natten (då jag har lappen för mig själv) o jag vill säga att du är en skön o laid back bloggare. TACK

2009-03-06 @ 01:53:25
Postat av: Jo

Anna-Lena: Ja, det var verkligen en rolig överraskning. Jag har inte känt till traditionen förrän nu eftersom jag lyckats missa karnevalshelgen de andra åren.



Sanna: Wow! Tack för härliga och upplyftande ord! Jättekul att kunna roa lite. Kan tipsa om ett nytt flygbolag som tar över efter att Sterling gick i konkurs. De flyger mellan maj och augusti och har direktflyg från Köpenhamn till Kreta: cimber.dk.

2009-03-06 @ 11:38:17
URL: http://johannagullberg.blogg.se/
Postat av: Eva Henriksson

vilken fin cykelterrass farmor har. Var är det huset? Nära hotellet?

2009-03-06 @ 13:09:26
Postat av: Jo

Eva: Ja, den är strålande! Huset ligger mitt i centrum, två gator bakom "folkets hus". Kram

2009-03-06 @ 13:13:23
URL: http://johannagullberg.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Det är så härligt att se foton. Att få känna igen hela släkten och framförallt att se hur Elli växer sig starkare och vackrare för varje dag. Jag vet att jag varit rätt frånvarande på sista tiden, livet är lite svårt. Men det tar vi på telefon snart. KRAM

2009-03-06 @ 15:50:34
URL: http://www.stint.nu
Postat av: Jo

Rebecka: Längtar, ring när du vill!

2009-03-06 @ 15:54:55
URL: http://johannagullberg.blogg.se/
Postat av: Maja igen

Hehhehe... joo.. det blir ju en del resor.. fast han har ju varit här också.. och vill komma tillbaka.. men som den ekonomiska situationen ser ut just nu kan han inte vara ledig (betald semester ingår inte i de flesta grekernas vokabulär tyvärr)



Jag kan tipsa om ytterligare ett flygbolag som kör chania .. april-oktober kör Norweigan ner.. min nästa resa som jag bokat och pröjsat kostade 1491 t/r mumma pris



Kram

2009-03-06 @ 18:03:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0